In dit artikel laten wij weten dat het goed is om groene planten binnenshuis te plaatsen. Ze produceren namelijk zuurstof en leveren energie, wat belangrijk is voor gevoelige personen. Maar welke soorten zijn nou het meest geschikt?
Tada! Zie hieronder een lijstje met acht groene planten die nare stofjes* verwijderen en zuurstof leveren. Heb je geen groene vingers? Don’t worry. Deze planten gaan namelijk niet zo snel dood! 🙂
*met nare stofjes bedoelen wij: ammoniak, benzeen (zit in benzine en sigaretten), formaldehyde (kleurloos gas wat vooral in spaanplaten of houtlijmen voorkomt), xyleen (een heldere, kleurloze vloeistof welke wordt gebruikt als oplosmiddel) en trichlooretheen (giftig oplosmiddel welke vooral wordt toegepast voor het reinigen van metalen oppervlakken).
1. De graslelie
Deze plant verwijderd stoffen als ammoniak, benzeen, formaldehyde en xyleen uit de lucht. Het is een populaire plant die niet veel geld kost en ook nog eens buiten neergezet kan worden. Ideaal!
Feitje: de graslelie is door NASA op een lijst met luchtzuiverende planten gezet.
2. Drakenbloedboom
Er zijn meer dan veertig soorten(!) drakenbloedboom planten. Het zal je dus vast niet zoveel moeite kosten om er eentje naar smaak uit te kiezen! 😉
De drakenbloedboom verwijderd benzeen, formaldehyde, trichlooretheen en xyleen uit de lucht.
Echter is deze plant wel giftig voor katten en honden. Dus heb je huisdieren? Koop dan geen drakenbloedboom (ook wel dracaena genoemd).
3. Ficus
Ficussen zijn sterke planten. In de natuur worden ze soms zelfs meer dan 500 jaar oud! Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de Ficus een positieve bijdrage levert aan het milieu. Een Ficus zuivert de lucht waarin wij wonen of werken.
Hij verwijderd namelijk benzeen, trichlooretheen en formaldehyde uit de lucht.
Deze plant kan in de lente en zomer ook buiten neergezet worden.
4. Lepelplant
Deze plant krijgt mooie bloemen, is onmogelijk dood te maken (tenzij je de plant verwaarloosd natuurlijk) en biedt veel zuurstofmogelijkheden.
Het enige wat je hoeft te doen is ‘m op een schaduwrijke plek zetten en de bodem vochtig laten houden.
De lepelplant verwijderd ammoniak, benzeen, trichlooretheen en formaldehyde.
5. Varen
Deze plant kent iedereen vast wel! Stiekem vind ik ze niet zo heel erg mooi, maaaar ik heb (bijna) alles over voor een goed ventilerend huis.
Hij houdt van koele plekjes met een hoge vochtigheid en direct licht. De varen verwijderd xyleen en formaldehyde. Tip: de badkamer is een perfecte spot voor dit plantje.
6. Vrouwentongen
Haha, huh?! Wat een bijzondere naam voor zo’n leuke plant.
Ook deze plant is onmogelijk dood te maken en daarom veel te zien op plekken als kantoren en restaurants. Hij houdt van droge ruimtes en hij heeft nauwelijks water of zonlicht nodig (handige plant voor mijzelf!).
De vrouwentong verwijderd benzeen, formaldehyde, trichlooretheen en xyleen uit de lucht.
7. Bamboe plant
Bamboe planten zijn het meest effectief tegen het filteren van de stof formaldehyde. Ze werken het beste in de volle zon en fel licht. Ze kunnen zelfs meer dan drie meter hoog worden! Hoe tof is het als je zo’n ding in je kamer hebt staan? Jammer dat hij niet op mijn studentenkamertje past…
De bamboe plant verwijderd benzeen, formaldehyde en trichlooretheen.
8. Aloë Vera
De meeste van jullie zijn vast wel bekend met de veelzijdige werking van Aloë Vera. Zo heeft deze plant voordelen voor de gezondheid (wanneer je het in kleine hoeveelheden nuttigt) en helpt het bij verbrande plekken. Maar wist jij al dat Aloë Vera ook helpt om de stof formaldehyde uit je huis te verwijderen? Fijn, zo’n medicinaal plantje!
Benieuwd waar je deze planten het beste neer kan zetten en hoeveel water je ze zo nu en dan moet geven? Neem dan een kijkje op deze site als je net als ik geen kamerplanten encyclopedie in huis hebt liggen! 😉
Hebben jullie al één van deze wonderplanten in huis staan? Wij zijn benieuwd! 🙂
1 comment
[…] jaar geleden schreef ik een blogpost over wonderplanten die je kan plaatsen in je huis, maar wist jij dat het ook belangrijk is om jouw slaapkamer goed […]