Vandaag hoorde ik nog op de radio, een reclame over brood met de vraag, of brood de schuldige is van de steeds dikker wordende samenleving. Het lijkt wel een enorme hype, iedereen stopt met brood eten en geeft brood de schuld dat hun billen steeds dikker worden. Tevens wordt ook gespeculeerd dat brood zelfs zo slecht voor je is dat je er eerder van kan overlijden. Maar is brood nou echt wel zo slecht voor je? En zo ja wat zit er dan in brood dat zo slecht voor je is?
Ik zelf heb in mijn jongere jaren altijd een haat-liefde verhouding gehad met brood. Ik kon zo genieten van mijn broodje kaas en kipfilet. Maar zodra ik er één op had voelde ik mijn buik al groeien. Ik weet nog goed dat ik bij de GGD vertelde dat ik maximaal 5 boterhammen op een dag at en dat ik ongelofelijk op mijn kop kreeg. Met mijn lengte en mijn leeftijd moest ik er minimaal wel 7 eten en ik moest zeker stoppen met het eten van crackers als broodvervanger. NADIA FOEII! Ik weet dat ik dit toen echt de grootste onzin vond. Hoe kon zij nou weten hoe mijn lichaam werkt? Net of iedereen hetzelfde was. No way dat ik meer brood ging eten!
Toegevoegde rotzooi:
Nu zoveel jaren later weet ik dat ik niet goed tegen brood kon door mijn intoleranties. En dat er aan brood echt enorm veel rotzooi wordt toegevoegd. Misschien heb je in de supermarkt ooit weleens op de ingrediëntenlijst gekeken van een brood. Dan weet je vast waar ik het over heb! Maar wat heb je dan allemaal nodig om een brood te bakken?
Over het algemeen heb je niet veel nodig om zelf een brood te bakken: tarwe (of ander meel), bloem, gist (zuurdesem of iets anders waar het meel mee kan rijzen), water en boter. In de supermarkt wordt er vaak nog veel meer aan toegevoegd. Zoals suiker, extra gluten en/of andere E-nummers. Dit alles om het brood zolang mogelijk houdbaar te houden en te zorgen dat het niet snel droog wordt. Super begrijpelijk maar oh zo slecht voor je lichaam!!!
Gluten:
Enkele voedingsgoeroe’s zijn er van overtuigd dat het eten van gluten ontzettend slecht is. Het beschadigt namelijk je darmwand en het zou de oorzaak zijn van allerlei lichamelijke en psychische ziektes. Zelf ben ik er van overtuigd dat gluten niet per se ‘slecht’ voor je hoeven te zijn. Het eten van gluten is over het algemeen nieuw voor ons. Hier moet ons lichaam dan ook ontzettend aan wennen. Maar wat gebeurt er nou? In plaats van dat ons lichaam kleine beetjes gluten binnen krijgt, worden gluten tegenwoordig bijna wel in elk product gebruikt. Dit is dan ook de oorzaak van de steeds meer voorkomende gluten allergie (coelakie) of intolerantie.
Van gluten kan je over het algemeen niet echt dik worden. Als je hier iets de schuld van wilt geven, geef dan de koolhydraten de schuld. Je kan een gluten intolerantie herkennen aan een opgezette buik en het opgeblazen gevoel. Wil je meer weten over gluten en de werking hiervan op je lichaam lees dan ons artikel De ontdekkingsreis – deel 2.
Oh ik ben zo moe:
Vaak hoor je mensen zeggen dat ze een enorme inkakker krijgen na dat ze brood hebben gegeten. Dit is zeker geen fabeltje. Dit heeft namelijk te maken met de hoeveelheid suikers die je lichaam binnen krijgt. Naast dat er in brood vaak suiker wordt toegevoegd zijn koolhydraten de boosdoeners van dit verschijnsel. De ‘slechte’ koolhydraten zorgen er namelijk voor dat je eerst heel veel energie krijgt. Maar deze ‘slechte’ koolhydraten, ook wel de eenvoudige koolhydraten genoemd, neemt het lichaam zo snel op dat je direct na je energiepiek een ontzettend dal krijgt en je heel moe voelt. Maar niet alle koolhydraten zijn ‘slecht’. ‘Goede’ koolhydraten (complexe koolhydraten) zorgen er namelijk voor dat je de koolhydraten meer geleidelijk omzet in energie, waardoor je ook minder snel een inkakker krijgt. In onze blog De ontdekkingsreis – deel 1 leggen wij uitgebreid uit wat ‘goede en slechte koolhydraten’ zijn en wat het effect hiervan is op je lichaam.
EN?
Wat mij betreft hoef je brood niet te verbannen uit je leven. Maar eet brood niet dagelijks. Dit is namelijk te veel voor je lichaam. Een gevarieerde voeding is goed voor je lichaam en psyche. Wees je er van bewust wat voor brood je eet en hoe jouw lichaam hier op reageert. Ik kan ook iedereen adviseren om gewoon is een week of langer te stoppen met het eten van brood. Misschien krijg je wel meer energie, val je af of voel je beter in je lijf? Je weet het niet totdat je het hebt geprobeerd.
Maar stop onmiddellijk met het eten van supermarkt brood. Door de vele en slechte toevoegingen blijft er weinig over van wat nou echt gezond voor je is. Dus ga zelf brood maken! Het duurt misschien even maar het verdient zich echt drie keer zo hard terug. (Haal jij je brood altijd bij de bakker vraag dan even naar de ingrediënten. Als je een goede bakker hebt laat hij zich hier wel over uit.)
Ben je allergisch/intolerant voor gluten of kies je er voor om gluten te mijden kies dan voor glutenvrij meel, zoals boekweit, quinoa, havermeel etc. Zo niet kan het echt geen kwaad om zo nu en dan zelfgemaakt tarwebrood te eten. Kies dan wel voor volkoren en niet de gemalen/bewerkte tarwe dit kan namelijk zorgen voor de welbekende snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel.
En tot slot: ieder mens is anders en ieders lichaam werkt en reageert ook anders. Luister dan ook goed naar je lichaam en zorg hier goed voor.